De tuin en moestuin voorbereiden op de zomermaanden

De lente komt eraan en de natuur gaat ontwaken.

De dagen zijn nog fris, maar ze worden steeds zonniger en het wordt tijd om de tuin voor te bereiden op de zomer. Er moet nu begonnen worden met het onderhouden, planten, verpoten, snoeien, … zodat de bloemen, struiken, vruchten en groenten zich volop ontwikkelen tijdens de zomerdagen. Tijdens de lentemaanden staan enkele noodzakelijke, maar leuke taken op het programma…

De dagen zijn nog fris, maar ze worden steeds zonniger en het wordt tijd om de tuin voor te bereiden op de zomer. Er moet nu begonnen worden met het onderhouden, planten, verpoten, snoeien, … zodat de bloemen, struiken, vruchten en groenten zich volop ontwikkelen tijdens de zomerdagen. Tijdens de lentemaanden staan enkele noodzakelijke, maar leuke taken op het programma…

Vrouw knipt uitgebloeide rozen weg | Une femme coupe des roses épuisées

In de tuin

Maart

Tijdens de maand maart beginnen de werkzaamheden echt, ook al is het weer nog niet altijd even mooi. Profiteer van de eerste zonnige dagen om te beginnen met de voorbereiding van uw tuin. Begin met het wieden van de perken met een schoffel en verwijder de dorre bladeren, die voor vocht zorgen. Breng op de bodem van uw bloemperken biologische meststoffen aan. Plant als het weer niet te koud en te vochtig is de voorjaarsbloemen in volle grond, zoals de hyacinten, tulpen, krokussen, irissen, … die de winter rustend hebben doorgebracht en die binnen al aan het bloeien zijn. Zie:

 

De tuin en moestuin voorbereiden op de winter

Snoei de rozenstruiken indien nodig nog een laatste keer. Alle klimplanten zoals blauweregen kunnen eveneens worden gesnoeid. Snoei uw hagen een eerste keer. U kunt ook hagen en groenblijvende struiken beginnen planten. Dit is ook het moment om een nieuw gazon te zaaien. Zie:

 

Hoe zijn grasveld onderhouden?

Splits de vaste planten (alleen als ze te dik zijn geworden. Deze spliting mag slechts één keer om de drie jaar gebeuren) en de bamboe. Graaf ze uit met een spade, maar laat nog wat aarde rond de wortels en verdeel de kluit vervolgens met uw handen of de spade in twee. Plant snel een deel terug op de oorspronkelijke plaats en de rest elders.

 

April

Blijf uw vaste planten splitsen en ga door met schoffelen en wieden. Onderbreek ook de in maart gestarte taken niet, zoals het zaaien van een gazon, het verpoten van de binnenshuis gezaaide planten, … Breng meststoffen aan, vooral onder rozenstruiken en andere heesters. Verwijder de strobedekking voor de winter, behalve aan de voet van de kwetsbaarste planten. Dit is het moment om de eenjarige planten te zaaien: papaver en klaprozen, Oost-Indische kers, goudsbloemen, … en om de zomerbollen zoals gladiolen, lelies en dahlia's te planten. Plaats stokjes tegen de planten met hoge stengels die door de wind kunnen plooien. Begin met het maaien van het gras en wacht daarna drie dagen vooraleer u er extra meststoffen aanbrengt. Verwijder het onkruid inclusief wortels vooraleer het zich verspreid en uw grasmat losmaakt. Herstel de beschadigde stukken door de aarde bloot te krabben en er vervolgens een mengeling van zaadjes en tuinaarde op te leggen en daarna het geheel aan te stampen en te gieten.

Zie: Hoe zijn grasveld onderhouden?

Snoei de hulsten, buksen, ligusters, wilgen, Japanse sierkweeën, … U hebt tot het einde van de maand de tijd om rododendrons en azalea's (die zullen bloeien in mei) te planten in de goed gedroogde heidehumus, bij voorkeur half in de schaduw en zonder de wortels diep weg te drukken.

Mei

Ga door met de in april gestarte taken, zoals het onderhouden en maaien van het gazon, het snoeien van de hagen en struiken met bloemen en het verwijderen van onkruid. Dit is het laatste moment om de bloembollen, eenjarige zomerplanten en begonia's te planten. Het gevaar voor vorst is geweken, dus haal de laatste planten van binnen naar buiten. Haal op 15 mei uw potten en bloembakken buiten en laat ze bloeien. Zie: Planten en potten voor het terras en de tuin Giet geregeld, vooral de pas geplante perken. Bereid uw bloemperken met geraniums, begonia's, ... voor op de zomer en plant ze aan, samen met de planten voor de rotstuin. Behandel uw rozenstruiken tegen bladluizen en ziekten met Bordeauxse pap (mengeling van water, kopersulfaat en kalk) en verwijder waterloten en verwelkte bloemen. Snoei de seringen door de helft af te snijden van de takken die hebben gebloeid. Trek de knollen en lentebollen uit die reeds hebben gebloeid en verwelkt zijn, leg ze open en droog ze in de schaduw om ze droog en beschut tegen licht te bewaren tot het volgende najaar. Als bepaalde voorjaarsbloemen zoals pioenen en azalea's verwelkt zijn, snijd ze dan af. Snoei ook de struiken, zoals de forsythia.

In de moestuin

Maart

Het zaaien en uitpoten gebeurt nog grotendeels overdekt want er moet bescherming tegen de vorst worden voorzien, aangezien die in maart nog streng kan zijn.

Schoffel, verwijder onkruid en breng wat meststoffen of compost op uw grond aan, vooral rond de aardbeiplanten. U kunt de hele maand door onder een overdekking onder andere aubergines, wortels, courgettes, prei, selderij, sla, kolen en tomaten planten. Open uw broeikas op de mooie dagen en houd de gezaaide planten wat vochtig. Wacht tot het einde van de maand met het planten van prei in volle grond. Er is geen haast bij, maar u kunt ook al de ontkiemde aardappelen in met compost verrijkte grond zetten. Plant de fruitstruiken. Oogst de laatste groenten geplant in het najaar: prei, peterselie, … Opgepast voor ratten, woelmuizen en vogels want die kunnen schade in de moestuin veroorzaken.

April

Vanaf april en tijdens de hele maand mei weet u elke dag wat te doen in uw moestuin. Schoffel tussen de rijen groenten om de oppervlakte wat luchtiger te maken en verwijder het onkruid. Verpoot de aardappelen en bedek ze met aarde zodra uw planten 25 tot 30 cm hoog zijn.

Controleer of de grond vochtig is; in dat geval hoeft u niet te gieten. Zaai de sla, kolen, wortels, prei, courgettes, uien en kruiden. Wanneer de zaadjes goed uitgekomen zijn, kunt u uw rijen gezaaide wortels, sla, prei, ... uitdunnen zodat ze ruimte krijgen en gemakkelijker kunnen groeien. Verwijder daarvoor enkele planten door die uit te graven; de benodigde afstand verschilt per groente. Enkele voorbeelden: 8 tot 10 cm voor wortels, 10 tot 12 cm voor prei en uien en tot 25 - 30 cm voor sla. De huisjesslakken zullen tot eind september van uw sla komen smullen... U kunt gedroogde assen of zaagsel tussen uw planten strooien als versperring.

Zet uw tomaten aan het eind van de maand in volle grond en plaats ook stokjes.

Mei

Vanaf 15 mei zou er in de ochtend geen vorst meer mogen zijn. Ga door met de in april gestarte werkzaamheden: vervolg de werkzaamheden voor het zaaien, verpoten en uitdunnen van uw aardappelen, wortels, sla, prei, ... Schoffel geregeld in de rijen om ze wat luchtiger te maken zodat water en voedingsstoffen makkelijker worden opgenomen en verwijder tegelijkertijd het onkruid. Plant uw laatste tomaten. Tijdens het planten kunt u in het gat bladeren van brandnetels leggen. Die vormen meststoffen en een biologische manier om ziekten te bestrijden. Behandel ze alleen aan de bladeren met Bordeauxse pap. Schud de compost om. Bij droog weer moet er worden gegoten, maar alleen 's ochtends en 's avonds en dus niet tijdens de warmste uren van de dag.

Voortaan kunt u de bescherming van de winter, het stro en de doeken, verwijderen.

Er kan zeker al wat worden geoogst, zoals sla, wortels, ... die u in het najaar hebt gezaaid. Zie: De tuin en moestuin voorbereiden op de winter

Zaai op de vrijgekomen stukken opnieuw groenten om te oogsten in het najaar, zoals boontjes, courgettes en komkommers.

Plaats stokken op uw fruitstruiken. Meer details over het onderhoud en de inrichting van de tuin :

Hoe richt u een tuin in? Snijden en snoeien in de tuin

Alle klus- en tuinkalenders

Tuinkalender februari

onderhoud

Tuinkalender februari

Tuinkalender december

onderhoud

Tuinkalender december

Tuinkalender augustus

onderhoud

Tuinkalender augustus

Tuin winterklaar maken in 9 stappen

onderhoud

Tuin winterklaar maken in 9 stappen

Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

Kies een taal

NaN
Menu
NaN
Taal / Langue

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +200.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2025 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten