Tuinkalender september
even heerlijk nazomeren
In september begint de Indian Summer. Tijd voor jou om in alle rust afscheid te nemen van de zomermaanden én een dankbare periode voor je tuin. Je merkt het al, er staat deze maand weer heel wat tuinieren op het programma.
In september begint de Indian Summer. Tijd voor jou om in alle rust afscheid te nemen van de zomermaanden én een dankbare periode voor je tuin. Je merkt het al, er staat deze maand weer heel wat tuinieren op het programma.
Het weer in september
In september begint de herfst officieel. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt tussen 15 en 20 °C en de minimumtemperatuur schommelt tussen 6 en de 11 °C. September is een natte maand met een gemiddelde neerslag tussen 65 en 120 millimeter.
Tuinieren in je moestuin
Het einde van de zomer is in aantocht. Omdat er in september redelijk wat neerslag valt, en de zon toch veel schijnt, kunnen je planten nog stevig doorgroeien. Hoog tijd dus om je tuin op het najaar voor te bereiden. Stroop je mouwen maar op en haal je tuingereedschap uit de schuur. Een, twee, drie … daar gaan we!
Zaaien
Zaai wintergroenten zoals uien, spinazie, rapen, radijs, prei en andijvie. Begin september kun je ook nog je krop- of veldsla in de vollegrond uitplanten. Het oogstwerk is dan voor november. Kervel kun je zaaien tot half september. Hou je van rabarber? Plant of verplant het dan nu, maar laat zeker één meter tussen de verschillende stengels.
Oogsten
Deze maand oogst je de laatste wortelen, tuinkers, boontjes en veldsla. Ook groenten zoals paprika’s, tomaten, komkommers en pepers staan op het oogstprogramma.
Onderhouden
Een gezonde moestuin begint bij goed onderhoud. Door de grootste bladeren van je peterselie te knippen, zorg je voor een sterkere plant. In september kruipen er veel slakken rond, door het natte weer. Verjaag de slijmerige beestjes met eierschalen, koffiedras of kies voor een anti-slakkenmiddel. September is ook hét moment voor een laatste behandeling tegen onkruid. Zo ervaar je in het voorjaar minder last. Bescherm je planten ten slotte tegen guur weer, door ze goed vast te binden met plantensteunen.
Tuinieren in je boomgaard
Ook in je boomgaard is er deze maand veel oogst- en onderhoudswerk. Klaar om erin te vliegen?
Oogsten
September is dé oogstmaand bij uitstek voor je appelen en peren. Je oogst ze het best bij droog weer en met de nodige voorzichtigheid. Zo is de kans kleiner dat je ze beschadigt of dat ze rotten. Hangt er veel fruit aan je bomen? Haal dan zeker het familierecept voor appelmoes of heerlijke perencake tevoorschijn.
… en onderhouden
Door af en toe de rotte vruchten van je appel- of perenbomen te verwijderen, voorkom je dat ziektes zich verspreiden en je veel last krijgt van wespen. Hou daarnaast ook de grond onder je bomen in de gaten. Maak het onkruidvrij, zodat je bomen zo veel mogelijk water en voedsel kunnen opnemen. Je Pitvruchten zoals de appel- en perenbomen en mispels mag je enkel snoeien tijdens de wintermaanden (februari en maart).
Tip: hoe herken je een dode van een levende tak?
Controleer of een plant nog leeft door zachtjes de schors weg te schrapen; als je een groene laag ziet, is de plant nog in leven. Breekt een tak makkelijk en is hij droog, dan is het hout waarschijnlijk dood. Om een dode tak te herkennen, schraap lichtjes de schors weg; een groene laag betekent dat de tak leeft, terwijl een droge breuk wijst op dood hout.
Tuinieren in bloementuin
September is een perfecte maand om voorjaarsbloemen te planten. Bollen zoals tulpen, narcissen, en krokussen kunnen nu de grond in. Deze bloemen hebben een koude periode nodig om in het voorjaar tot bloei te komen. Plant ze op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Een interessante tip is om de bollen in laagjes te planten, ook wel de “lasagnemethode” genoemd. Hiermee kun je in het voorjaar een langere bloeiperiode creëren.
Welke voorjaarsbloembollen planten in September?
September: De Start van de Plantperiode In september is de grond nog warm, perfect om de eerste bloembollen te planten. Kies voor de volgende soorten:
Narcissen (Narcissus)
Deze zijn ideaal om vroeg te planten. Ze komen in vele variëteiten en geven je tuin een vrolijke gele kleur in het vroege voorjaar.
Krokussen (Crocus)
Deze kleine, vroege bloeiers zijn perfect om tussen het gras of onder bomen te planten.
Herfsttijloos (Colchicum autumnale)
Ondanks de naam bloeit deze al snel na het planten in de herfst, ideaal om direct kleur toe te voegen.
Tuinieren in je siertuin
In september vullen zon en neerslag elkaar perfect aan. Verwacht je dus maar aan een tuin in beweging.
Het gazon
In september groeit het gras minder snel, dus de grasmaaier hoeft minder vaak, één à twee keer per week uit gehaald worden. Het is ook de ideale maand om je gazon te verticuteren en kale plekken te herstellen met gazonherstel. Je kan ook opteren voor organische meststoffen. Heb je dit voorjaar niet geverticuteerd? Doe het dan nu. Zaai nieuw gras in, aangezien de bodem nog warm en vochtig is, perfect voor ontkieming zonder veel onkruid. Vergeet niet om je gazon te bemesten met najaarsmeststoffen om het sterk genoeg te maken voor de winter. Tot slot, steek de graskanten af voor een verzorgd gazon.
Sierplanten en bloemen
Fleur je tuin op met kleurrijke winterbloeiende bloemen zoals krokussen, sneeuwklokjes, viooltjes, winterheide, asters of cyclamen. Uitgebloeide sierplanten of bloemen knip je het best, zodat ze in toekomst weer volop kunnen bloeien. Vergeet ook niet om oude potgrond te vervangen door nieuwe.
Bomen, hagen en heesters
In september is de grond nog warm genoeg om nieuwe struiken of heesters te planten. Wil je de hele winter genieten van een strakke verzorgde tuin, dan doe je er goed aan je hagen en bomen nu nog even grondig te snoeien. Trim de topscheuten en zijkanten.
Klussen voor buiten en in de tuin
Nu de zomer op z’n einde loopt, is het tijd om je terras op te ruimen, al je accessoires op te bergen en om je opzetzwembad leeg te maken en op te bergen.
Onderhouds- en opruimweer
September is een mix van mooie en minder mooie dagen, perfect opruimweer dus! Geef je parasol, loungeset, tuintafel, en barbecue nog een stevige onderhoudsbeurt voordat je ze weer opbergt. Regent het pijpenstelen? Dat is het ideale moment om je tuinhuis op te ruimen. Creëer orde in de chaos met handige kasten en boxen. Je gereedschap hang je met gereedschapshouders of -haken aan de muur. Zo komt het minder snel in contact met roest en gaan je grasmaaier of heggenschaar nog jaren mee.
Een winterklaar zwembad
Het zwemseizoen is stilaan voorbij. Tijd om je opzetzwembad leeg te laten lopen en op te bergen, maar laat het eerst goed drogen in de zon. Volg de opbouwinstructies in omgekeerde volgorde om je zwembad af te breken.
Wil je je zwembad in het najaar buiten laten overwinteren, dan is het belangrijk dat je het winterklaar maakt. Reinig het zwembad met je zwembadstofzuiger en laat de filter minstens acht uur draaien. Verwijder dan alle accessoires, waaronder je filter, warmtepomp en de bijhorende aansluitingen. Voeg ten slotte winterdrijvers toe en sluit het zwembad met een beschermzeil.
Vijveronderhoud
Hou je vijver proper: verwijder uitgebloeide waterplanten en vis rotte bladeren uit het water met een schepnet. Door een net over je vijver te spannen, maak je het jezelf extra makkelijk. Wil je een vijver aanleggen, dan is september hét moment om dat te doen. Door de koudere temperaturen maakt algengroei geen schijn van kans en blijft je water lang proper.
Brico en BricoPlanit staan voor je klaar
Ben je op zoek naar meer klusjes, advies of het juiste gereedschap om je tuin en terras zomerklaar te maken? Lees onze advies en inspiratie- artikelen of laat je bijstaan door een van onze experts in de Brico- of BricoPlanit-winkel bij jou in de buurt.