Tuinkalender december
Het einde van het jaar is in zicht, de laatste maand van het jaar is alweer aangebroken! Geniet van het wonderschone winterwonderland van de natuur. Ook in december valt er vanalles te doen in de tuin. De grootste uitdaging is planten en bomen tegen vorst en sneeuw beschermen - mocht die gaan vallen. Hier lees je hoe!
Het einde van het jaar is in zicht, de laatste maand van het jaar is alweer aangebroken! Geniet van het wonderschone winterwonderland van de natuur. Ook in december valt er vanalles te doen in de tuin. De grootste uitdaging is planten en bomen tegen vorst en sneeuw beschermen - mocht die gaan vallen. Hier lees je hoe!
Het weer in december
December is de eerste maand van de meteorologische winter, d.w.z. de eerste van de drie koudste maanden van het jaar. De normale maandelijkse maxima variëren tussen 1 en 6°C, naargelang van de plaats, en de minima tussen –3 en +2°C.
De normale neerslagtotalen voor de laatste maand van het jaar variëren tussen 60 mm en 140 mm, waarbij de hoogste waarden voorkomen op de Ardense hoogplateaus. Vermits het gemiddeld aantal onweersdagen klein is, komt ook zeer intense neerslag zelden voor. Het is ook tijdens de wintermaanden dat de gecumuleerde neerslag over verschillende dagen over het algemeen de hoogste waarden geeft.
Aan het einde van de maand december zijn de nachten de langste van het jaar. De normale zonneschijnduur is dan ook de laagste van alle maanden van het jaar.
Klussen voor buiten en in de tuin
Indien de sneeuw zijn intrede doet, schud dan af en toe stevig aan de bomen om ophoping van sneeuw te voorkomen. Een dikke laag sneeuw kan de takken namelijk doen breken. Als je een boom of struiken wilt planten, breng dan nooit sneeuw aan in plaats van aarde om een gat te vullen. Geef je nieuwe planten altijd water, zelfs bij regen. Doe dit echter niet wanneer het vriest.
Nu is echt het allerlaatste moment om eventuele plantenbescherming aan te brengen voor de komende winter.
Verzamel nog een laatste keer alle gevallen bladeren en zorg ervoor dat er geen vruchten meer onder de bomen liggen of zelfs nog in de boom hangen.
Het gazon
Houd je tuin netjes door regelmatig gevallen bladeren bijeen te harken. Heeft het gevroren of gesneeuwd? Dan is het best om zo min mogelijk op je gazon te lopen, dit kan het gras namelijk beschadigen. Vermijd ook zeker het strooien van zout op je gazon of in je bloemperken, zout is schadelijk voor de natuur.
Nog een handige tip: de asresten van je open haard kun je gebruiken om over je gazon te verspreiden, dit helpt de groei van mos te voorkomen.
De tuin
Snoei de druif voor half januari, bij voorkeur op een zonnige en vorstvrije dag. December is ook de maand om kleine cyclamen te kopen, die brengen zowel binnen als buiten een vleugje kleur; vergeet ze wel niet binnen te halen bij vorst. Fleur je terras op met bakken vol winterviolen en vul je hangende plantenbakken met bloeiende bollen. Zorg ook goed voor je kuipplanten: lucht de kuipplanten die op een vorstvrije plek worden bewaard en vergeet ze geen water te geven. Haal bij zware sneewval de sneeuw van wintergroene planten. Anders kunnen de takken door het gewicht breken. Bescherm ten slotte je planten tegen de kou met een vliesdoek, rietmatten, noppenfolie of een kartonnen doos. En neem de tijd voor een grote schoonmaak in de tuin, waarbij je zieke bladeren verwijdert door ze te verbranden.
De moestuin
Denk na over de beste manieren om je moestuin tegen de kou te beschermen. Profiteer van die zeldzame zonnige dagen in december om je serre of serretunnel schoon te maken en te luchten, en een grote kuis in de tuin te houden. Aarzel zeker niet om je aardbeien te bedekken bij koud weer en de eerste witloof te oogsten. Door de wortels opnieuw af te dekken, kan je zelfs een tweede oogst van kleinere witloof, de chiconettes, verwachten. Je kan ook al voorzichtig beginnen met het zaaien van groenten zoals broccoli, wortelen, kool, sla, peterselie, en meer. Zorg er wel voor dat je deze goed beschermd tegen de winterse omstandigheden.
Bomen, heesters en hagen
Voor je een kerstboom met kluit binnenzet, laat hem eerst een paar dagen in een emmer water staan. Zo houdt de boom zijn naalden langer vast en ziet hij er langer fris uit. Laat de boom daarna nog een dag 'afharden' door hem bijvoorbeeld in de schuur te plaatsen. Op die manier kan de kerstboom wennen aan de warmere temperatuur voor je hem in de woonkamer plaatst. Vergeet hem ook niet regelmatig water te geven en de top intact te laten. Ga in de tuin aan de slag met het snoeien van esdoorns, berken en notenbomen, en het aanbinden van leibomen, zoals de blauwe regen. Het is ook tijd om je fruitbomen met pitvruchten en bessenstruiken te snoeien en kalk toe te dienen; volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering. Verwijder tenslotte sneeuw van wintergroene bomen, heesters en hagen. Zo voorkom je dat de takken breken door het gewicht.
De veranda
Als je geen serre hebt, kan je altijd je veranda als geïmproviseerde serre gebruiken om je planten vorstvrij te houden. Spuit af en toe water op kamertemperatuur op de bladeren van de planten. Gebruik bij voorkeur gefilterd water om kalksporen, witte sporen op de planten, te vermijden.
De vijver
Heb je een vijver in de tuin? Verwijder dan, indien nodig, de sneeuw van de vijver, zodat er licht in de vijver komt.
Klussen in en rond het huis
Maak gebruik van deze minder drukke tuinier periode om al je (elektrisch) tuingereedschap in orde te krijgen voor volgend jaar. Ontdek onze winteronderhoud service voor tuingereedschap.
Orden je tuingereedschap, reinig ze ook eens grondig met bleekwater om ze te desinfecteren.
Sorteer de zakjes met zaadjes en kijk eens na of er zakjes over tijd zijn. Die gooi je best weg, want zaadjes van meer dan een jaar oud ontkiemen minder goed.
Ze de grasmaaier even aan de kant. Kies hiervoor een droge, vorstvrije plaats.
Je kunt ook eens de voorraad van je groentezaadjes checken en eventueel een nieuwe bestelling plaatsen?
Versier je huis met planten uit de tuin, zoals hulst, sparren of de maretak. Pas op met wie je onder die laatste gaat staan ;-)
Volgend tuinseizoen plannen
Maak nieuwe plannen voor het volgende tuinseizoen. Maak een ideeënlijstje aan de hand van boeken, tijdschriften en beurzen.
Entree verlichten tijdens de wintermaanden
Steek tijdens de donkere wintermaanden ‘s avonds een aantal kaarslantaarns aan naast de voordeur. Zo creëer je een sfeervolle entree.
Grote takken afzagen
Zaag je grote takken van een boom, zaag de tak dan eerst vanaf de onderkant in en begin daarna aan de bovenkant. Doe je dit niet dan scheurt schors met de tak mee van de boom.
FAQ
Vind inspiratie
Wij vinden maken bijzonder. Of je nou iets repareert of iets nieuws creëert, wat je zelf hebt gemaakt, geeft een voldaan gevoel. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen kan maken. En misschien kun je daar zo nu en dan best wat hulp bij gebruiken. Daarom doen wij elke dag ons best om je te helpen met tips en deskundig advies op Brico.be en tijdens de workshops die we organiseren. Zodat je uiteindelijk komt tot iets waar je blij mee bent. Omdat je het zelf hebt gemaakt.
Brico en BricoPlanit staan voor je klaar
Ben je op zoek naar meer klusjes, advies of het juiste gereedschap om je tuin en terras zomerklaar te maken? Lees onze advies en inspiratie- artikelen of laat je bijstaan door een van onze experts in de Brico- of BricoPlanit-winkel bij jou in de buurt.