Tuinkalender februari

Denk aan de rozenstruiken in deze liefdesmaand

In deze blog lees je de tuinkalender van de maand februari. Wat is er allemaal te doen met de planten en bloemen deze maand? Het is de maand van de liefde! Daarom ook extra aandacht voor de prachtige rozenstruik.

Bovendien geven wij je graag tips over hoe je best je planten in de maand februari kunt onderhouden. Mocht je zelf nog tips hebben of een vraag over de tuinkalender dan horen wij het graag! 

In deze blog lees je de tuinkalender van de maand februari. Wat is er allemaal te doen met de planten en bloemen deze maand? Het is de maand van de liefde! Daarom ook extra aandacht voor de prachtige rozenstruik.

Bovendien geven wij je graag tips over hoe je best je planten in de maand februari kunt onderhouden. Mocht je zelf nog tips hebben of een vraag over de tuinkalender dan horen wij het graag! 

rozen snoeien | tailler les rosiers

Het weer in februari

In februari dienen zich meestal nog enkele grote koudegolven aan maar gelukkig is de lente niet ver weg. In de kluskalender maakt deze maand de overgang van binnenhuisprojecten naar de eerste schoonmaakoffensieven buiten. Met deze kalender kan je je goed organiseren, want voor je het weet is de kortste maand van het jaar voorbij gevlogen. Daarom hebben we alle essentiële huis- en tuinprojecten voor februari hieronder opgelijst. Let er wel op dat de onzekere weersomstandigheden een stokje kunnen steken voor sommige klussen in de tuin.

Klussen voor buiten en in de tuin

Als een warmere en droge periode zich aankondigt kan je buiten beginnen schoonmaken en de tuin voorbereiden op de lente. We hebben alvast een lijst met tuinklussen gemaakt voor februari.

rozen snoeien | tailler les rosiers

Planten

  • Wil je straks een begroeide boog in de tuin? Plaats deze dan nu! Plant aan de voeten van de boog bijvoorbeeld rozen of clematis.

  • Verwijder al het blad uit de borders en de tuin.

  • Markeer de plaatsen in het gazon waar narcissen staan, zodat ze bij het uitkomen niet vertrapt worden.

  • Snoei de rozenstruiken door dood of ziek hout weg te halen. Haal ook de gekruiste en de naar binnen groeiende takken weg. Laat een paar sterke basisscheuten staan van 15 tot 25 cm hoog (3 tot 5 knoppen). Breng nadien rozenmest rondom de basis van de rozenstruiken aan. Rozenstruiken snoeien kan ook nog in maart

handen met potgrond | mains avec du terreau

Bomen, heesters en hagen

  • Plant bomen, heesters en groenblijvende of bladverliezende hagen.

  • Snoei, om een dichte haag te krijgen, de sterk groeiende hagen, zoals liguster, haagbeuk en sneeuwbes. Als de haag al de gewenste omvang heeft, is het voldoende om slechts de uitstekende scheuten te snoeien.

  • Knip de uitgebloeide winterbloeiende heide terug en geef zomerbloeiende heide een snoeibeurt.

  • Geef buxus, taxus en hulst mest en water.

  • Snoei de fruitbomen met pitvruchten en de bessenstruiken.

Tuinplanten | Plantes de jardin

Onderhoud

  • Verwijder de dorre delen van de vaste planten.

  • Breng mest aan in de borders.

  • Verpot, snoei, en zet de kuipplanten in nieuwe aarde met een voedingstablet. Zo wordt de plant het hele jaar door van voedingsstoffen voorzien. Een pot met brede voet voorkomt omwaaien.

  • Scheur/schoffel de grond open. Hierdoor wordt onkruid afgeremd en wordt de grond belucht.

  • Spit compost of mulch door onbevroren tuingrond.

  • Controleer nu de schuttingen en pergola’s. Repareer, indien nodig, behandeld hout met een houtbeschermingsmiddel of beits de schutting of pergola in een nieuwe kleur.

  • Maak vogelkastjes en voederplanken schoon met soda en heet water om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

  • Schrob de regenton schoon. Spoel eventueel ontsmettingsmiddel goed weg met water.

Terras en oprit poetsen

Na de lange wintermaanden heeft je terras een schoonmaakbeurt nodig. Vooraleer je de tegels grondig aanpakt met de hogedrukreiniger, veeg je ze beter eerst even met een droge borstel. Traditioneel geplaveide bestrating wordt niet vastgemetseld maar op een laag zand geplaatst. Betegeling met dals daarentegen zijn meestal wel vastgemetseld met beton of mortel. Daarom is het riskant om dals met water te reinigen. Een oplossing hiervoor is een hogedrukreiniger met zandstraalfunctie. Opgelet, ook hier is het aangewezen om niet te hard tussen de stenen schoon te maken zodat de voegen niet te hard aangetast worden.

Kies een aangepaste hogedrukreiniger met minimaal 120 bar en 450 L/u. Alle nodige accessoires en detergenten zijn beschikbaar online of in uw Brico-winkel. Ook handig om te weten: Brico heeft een enorm aanbod aan schoonmaak- en anti-mosproducten die je kan aanbrengen op de ondergrond. Eens borstelen volstaat dan om het vuil weg te krijgen.

Onderhoud van gemotoriseerd gereedschap

Elke goed geïnformeerde klusser denkt er in februari aan om zijn of haar gemotoriseerd gereedschap (grasmaaier, motorploeg, kettingzaag,...) een onderhoudsbeurt te geven. Ben je niet zo ervaren met deze klus? Breng dan je machines binnen bij Brico voor een onderhoud. Wees er snel bij, want in maart, april en mei kan de wachttijd oplopen. Heb je wel ervaring in techniek of ben je een geroutineerd tuinier? Dan is dit onderhoudswerkje waarschijnlijk kinderspel.

Onderhoudsadvies voor viertaktmotoren

We zetten alle stappen nog eens op een rijtje voor het onderhoud van viertakmotoren (gangbaar bij het meeste tuingereedschap). De eerste taak is controleren of de brandstofreservoirs zijn leeggemaakt. Vergeet ook niet de eventuele extra jerrycan met benzine van vorig jaar te legen. Belangrijk om te weten is dat de huidige super 95 en 98 loodvrij zijn. Daarom is het aangeraden om nieuwe brandstof (1 liter volstaat) te gebruiken als je de machine start ter controle. Voeg zeker de gepaste supplementen (meestal 2% of 4%) toe bij machines met een tweetaktmotor.

De meeste viertaktmotoren zijn van het merk Briggs&Stratton, consulteer hun website voor meer informatie.

herlees altijd de gebruiksaanwijzing van uw gemotoriseerd gereedschap alvorens het opnieuw te gebruiken.

Stappen

Klussen in huis

In principe kan je alle soorten renovatieprojecten in huis doen in deze periode. Hou er echter rekening mee dat als je grote werkzaamheden in de tuin plant, je gebruik kan maken van deze maand om al zo veel mogelijk binnen te klussen. We hebben hieronder een lijstje gemaakt met de tien belangrijkste projecten in huis voor februari.

 

Afvoer van afvalwater Eens de zware vriesperiodes voorbij zijn is het aanbevolen om de afloop van het regenwater na te kijken, en eventueel afvoerputjes en andere elementen van het afvalwatersysteem te vervangen.

Dakbedekking Statistisch gezien is februari een vrij droge maand, in tegenstelling tot maart. Een algemene check-up van het dak en eventuele herstellingen kan je deze maand zeker uitvoeren. Als de temperatuur enkele dagen rond de 5 à 10°C blijft zijn de omstandigheden perfect om roofing te leggen.

Sanitair Net als in september is februari de populairste periode om een boiler aan te kopen. Na de winter en een constant gebruik van warm water breekt de tijd aan om uw boilerinstallatie te controleren en eventuele lekken te dichten.

Douchecabine Ook in deze productcategorie zijn er deze periode promoties waarvan je kan profiteren. Het is het ideale moment om die afgeleefde douchecabine of het bad te vervangen door een praktische en spaarzame variant.

Badkamermeubelen Plaats nieuwe badkamermeubelen en maak van je badkamer de ultieme ontspanningsruimte.

Betegelen Betegel je badkamer opnieuw of plaats vloerbekleding in een andere woonruimte. Vergeet de plinten niet af te werken.

Opberging Als het te koud is voor klussen in de tuin zijn er altijd nog de zolder en het berghok die opgeruimd moeten worden.    

Waterdichtheid en behandelingen tegen vocht Door de koude temperaturen in de winter ontdek je veel sneller scheurtjes en vochtige plekken in huis. Met isolatieproducten voor meer waterdichtheid zijn deze zones gelukkig gemakkelijk te dichten.

Laminaat Net zoals betegelen plan je het leggen van nieuwe laminaat beter in voor het begin van de lente en het tuinseizoen.

Binnendeuren Smeer de scharnieren van binnendeuren in met olie of teflonspray om slijtage te verminderen. 

Planten in de tuin

Tip 1

Wil je iets planten in de tuin? Maak het gat in de tuin dan twee keer zo groot als de pot waarin de plant is verkocht. Vul het gat om de wortelkluit bij met potgrond. Op deze manier heb je minder beschadiging aan de wortels.

Containerplanten en bomen

Tip 2

Containerplanten en bomen worden verkocht in een pot, je kunt ze het hele jaar door planten. Zet een containerplant vóór het planten een tijdje in het water. Zo kunnen de wortels voldoende vocht opnemen voor ze de grond in gaan.

Bomen met kluit

Tip 3

Bij bomen met kluit knip je de jute los voordat je ze in hun geheel in de grond zet.

Kale wortels

Tip 4

Bomen met kale wortels zijn het meest kwetsbaar en kunnen niet het hele jaar door geplant worden.

Volgende tip

Brico en BricoPlanit staan voor je klaar 

Ben je op zoek naar meer klusjes, advies of het juiste gereedschap om je tuin en terras zomerklaar te maken? Lees onze advies en inspiratie- artikelen of laat je bijstaan door een van onze experts in de Brico- of BricoPlanit-winkel bij jou in de buurt.

Tuinkalender augustus

onderhoud

Tuinkalender augustus

Tuin winterklaar maken in 9 stappen

onderhoud

Tuin winterklaar maken in 9 stappen

Tuinkalender september

onderhoud

Tuinkalender september

Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

Kies een taal

NaN
Menu
NaN
Taal / Langue

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +200.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2025 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten