Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

Kies een taal

NaN
Menu

Goed zaaggereedschap

Goed gereedschap maakt de vakman… een zaag voor elk materiaal en iedere manier van zagen! Draag bij het zagen altijd een beschermende uitrusting zoals veiligheidsbril, handschoenen, enz

Goed gereedschap maakt de vakman… een zaag voor elk materiaal en iedere manier van zagen! Draag bij het zagen altijd een beschermende uitrusting zoals veiligheidsbril, handschoenen, enz

man met zaagmachine | homme avec scieur

1. Houtzagen

De meeste houtzagen zijn geschikt voor handmatig en machinaal gebruik.

PDF-formaat downloaden

Handzaag of steekzaag Dit is de meest eenvoudige zaag voor het verzagen van planken en massieve of gelaagde houtpanelen. Het zaagblad is vaak met teflon bekleed om beter door het materiaal te kunnen glijden. Sommige handvaten kunnen ook als haak gebruikt worden.

De vorm van de tanden is afhankelijk van het uiteindelijke gebruik: 1. drechte vertanding (gelijkbenig), alleen voor trekzagen, dat wil zeggen in de breedterichting (dwars op de vezel), 2. schuine of universele vertanding voor trekzagen en/of schulpzagen, in de lengterichting (met de vezel mee), 3. hardpoint of geharde vertanding. Deze tanden met een hoge weerstand zijn ideaal voor het zagen van verlijmde materialen, zoals spaanplaat. De tanden hoeven nooit te worden nageslepen.

U dient verder de grootte van de zaagtanden te bepalen, afhankelijk van de uit te voeren zaag-werkzaamheden.

De grootte van de tanden wordt aangegeven in TPI (Teeth Per Inch/tanden per inch):

5 tot 7 TPI: dikke planken 7 tot 9 TPI: alle zaagwerkzaamheden 9 tot 13 TPI: fijn zaagwerk 13 tot 16 TPI: heel fijn zaagwerk Houtzagen hebben een gezette vertanding, dat wil zeggen dat de tanden om vastlopen tijdens het zagen te voorkomen afwisselend naar de rechterkant of de linkerkant staan. Van tijd tot tijd kan het nodig zijn de tanden opnieuw te zetten met een speciale zaag-zettang die is ingesteld op het aantal tanden per inch. De zaag wordt geslepen met een driekantvijl, een vijl met een driehoekig snijvlak. Om het zaagblad niet te beschadigen, is het raadzaam de zaag op te hangen. En licht geolied en in een hoes is uiteraard nog beter!

Zagen met een handzaag

Plaats het te zagen werkstuk op een dusdanige hoogte dat u het goed tussen knie en hand kunt klemmen, zonder dat de zaag daarbij aan de grond komt. Het beste is echter nog gebruik te maken van een werkbank met bankschroef of blokken. Plaats de zaag in een hoek van 45° op het stuk hout. Maak om een aanzet te maken eerst een paar trekkende zaagbewegingen. Vervolg daarna met lange en gelijkmatige bewegingen waarbij u, zonder druk uit te oefenen, alle tanden gebruikt.

Rugzaag | La scie à dos

Verstekzaag

Het blad van een verstekzaag is rechthoekig en versterkt met een metalen strip. De fijne tanden maken dat deze zaag uiterst geschikt is voor dunne panelen, schrootjes, profielen, lijsten en fineerhout. Zagen met een verstekzaag Laat de zaag als u begint eerst licht hellen en maak korte zaagbewegingen. Houd de zaag vervolgens horizontaal.

De lijstenzaag | La scie d'encadreur

Toffelzaag

Dit is een kleine zaag met licht gebogen tanden. Het handvat zit aan de linker- of rechterkant. In combinatie met een verstekbak kunt u hoeken van 45 tot 90° zagen; met een verstekgeleider zelfs hoeken van 15 tot 120°.

Het panel zaag | La scie à panneaux

Sleufzaag

Zijn neus heeft ook tanden, zodat je dwars door het midden van een paneel kunt snijden.

steekzaag | scie sauteuse

Steekzaag

Deze zaag is uitgerust met een smal en puntig zaagblad. De vorm van het blad maakt het mogelijk er bochten en uitsparingen middenin een paneel mee te maken.

La scie à dos | De achterste zaag

Decoupeerzaag of beugelzaag

Het dunne zaagblad is met behulp van een vleugelmoer in een beugel gespannen. U kunt met de zaag een gat middenin een werkstuk zagen, nadat u het eerst voorgeboord heeft. Plaats het zaagblad in het gat en span vervolgens opnieuw in.

De lijstenzaag | La scie d'encadreur

Universele zaag

Deze zaag waarmee u hout, metaal en plastic kunt verzagen, kan onder verschillende hoeken gebruikt worden. Dit maakt de zaag vooral geschikt voor gebruik op moeilijk bereikbare plaatsen.

De decoupeerzaag | La scie à chantourner

Figuurzaag

Er zijn zowel handmatige als elektrische figuurzagen. De figuurzaag is bedoeld voor het maken van uiterst precieze afgeronde uitsparingen met korte bochten, meestal in dunne materialen zoals triplex of fineer. Het zaagblad is zodanig ingespannen dat u een verticale zaagbeweging krijgt. Deze zaag wordt gebruikt voor houtmozaïeken voor het maken van puzzels, modelbouw en decoratie!

De verstekzaag | La scie à onglet

Verstek-cirkelzaag

De verstek-cirkelzaag wordt gebruikt voor het zagen van uiterst precieze hoeken in het materiaal. De zaag wordt vaak geplaatst op een draaibare tafel die het mogelijk maakt het werkstuk onder iedere gewenste hoek te plaatsen. U kunt er de hoeken van de vensters mee zagen als die vervangen worden, de lambriseringen voor deuren of zelfs sierlijsten. Een model met een groot zaagblad verdient de voorkeur boven een klein blad. Bepaalde modellen zijn bovendien uitgerust met een laserzoeker die de te volgen zaaglijn nauwkeuriger aangeeft dan een met de hand uitgezette lijn! Er zijn verstek-cirkelzagen verkrijgbaar die het mogelijk maken door een grotere beweging van het zaagblad tot aan 33 cm lengte te verzagen.

Tafelzaag en lintzaag

Deze zagen kunnen onafhankelijk van elkaar gebruikt worden, maar ook deel uit maken van een complete houtmachine. Dit apparaat is ideaal voor het zagen van smalle stukken hout, zoals lijsten, parketlamellen, lambriseringen of het in de breedte doorzagen van houtstroken. De breedte blijft uiteraard beperkt tot de breedte van de tafel. U kunt de zaag echter ook gebruiken voor het in de lengte verzagen van houtstroken (schulpen). Voor de veeleisende doe-het-zelver zijn er ook lintzagen verkrijgbaar speciaal voor het schulpen van grotere lengtes.

Flip over zaag

Deze zaag is op twee manieren te gebruiken en dus een echte twee in één zaag, zowel verstek-cirkelzaag als tafelzaag. Niet alleen te gebruiken voor het in de lengte verzagen van hout voor plinten, parket of lambriseringen, maar ook voor zagen in de breedterichting, schuin afzagen of verstekzagen.

2. Metaalzagen

Het zaagblad wordt opgespannen in een beugel, met de tanden naar voren. De spanning luistert zeer nauw. Het blad vervormt als het te strak is opgespannen en draait zich en breekt als het te slap is. Voor moeilijk bereikbare plaatsen is een op één punt ingespannen minimetaalzaag of een hele flexibele zaag nog het meest praktisch. Er zijn verschillende soorten vertanding, afhankelijk van de dikte van het te zagen materiaal. De dikte van het materiaal dient overeen te komen met minimaal 3 zaagtanden.

Zagen met een metaalzaag Het te zagen materiaal dient stevig vastgezet te worden in een bankschroef, zo dicht mogelijk bij de zaagsnede, om trillingen te voorkomen. Leid de eerste achterwaartse zaagbewegingen met uw duim en oefen intussen lichte druk uit. Zaag nu verder zonder nog druk uit te oefenen en houd de zaag vast bij de beugel. Een rond of pijpvormig te zagen werkstuk draait u regelmatig zodat de zaagsneden samenvallen.

3. Cellenbetonzagen

Deze zagen zijn uitgerust met widia-vertanding in wolframcarbide; zo hard als diamant!

4. Cirkelzagen

Dit soort zagen verzaagt vrijwel elk materiaal, behalve steen of metselwerk. De zaagdiepte is afhankelijk van de diameter van het zaagblad. Hoe groter de diameter, hoe dikker het te verzagen materiaal kan zijn. De diameter is uiteraard weer afhankelijk van de kracht en het vermogen van de gebruikte machine. De zaagdiepte kan eenvoudigweg aangepast worden tot die van een groef of voor een zuivere zaagsnede. Zorg er in het laatste geval voor dat het zaagblad 3 mm uitsteekt ten opzichte van de onderkant van het werkstuk. Hoe dik het materiaal mag zijn dat wordt gezaagd, is ook afhankelijk van de snelheid van de machine.

Hoe dik het materiaal mag zijn dat verzaagd wordt, is ook afhankelijk van de snelheid van de machine.

Hoe dichter de tanden op elkaar staan, hoe fijner de zaagsnede wordt. Lange tanden maken het schulpen van hout heel eenvoudig. Met universele vertanding kunt u hout en houtartikelen schulpen en afkorten. Zeer fijne vertanding wordt gebruikt voor het zagen van hardboard of kunststof van ongeveer 2 mm dik.

De beschermkap van de machine gaat automatisch open als u begint te zagen. Om goed te kunnen zien waarmee u mee bezig bent, is installatie van een stof- en zaagselafzuigsysteem nog de meest praktische oplossing. Het oorspronkelijk meegeleverde zaagblad is over het algemeen een "widia" blad waarmee u wel spaanplaat maar geen natuurlijk hout kunt zagen. Werken met een cirkelzaag Het te verzagen materiaal dient stevig bevestigd te zijn op een verhoging of een schraag. Plaats de zichtzijde naar beneden; de vezels versplinteren aan de bovenkant. Met een parallelgeleider kunt u een paneel netjes parallel aan de zijkant afzagen, volgens de minimale of maximale ingestelde afstand. Er zijn ook geleidingsprofielen verkrijgbaar. Om een klein werkstuk af te zagen, zet u de zaag stationair vast op of onder een zaagtafel. Verplaats het te verzagen werkstuk, maar niet de zaag zelf. Om een aantal stukken op dezelfde lengte af te zagen, klemt u die met een steun vast. Plaats een geleider langs de zaagsnede en zaag vervolgens alle stukken tegelijk af.

5. Decoupeerzagen

Het roteren van de motor wordt vertaald in een heen en weer gaande en slingerende beweging, waarmee de zaag zowel zaagt als zich naar voren beweegt. Het zagen gaat zo een stuk sneller. Een decoupeerzaag wordt vooral gebruikt voor het zagen van bochten. Hoe smaller het blad, hoe korter de bocht gemaakt kan worden. De zaag is geschikt voor een groot aantal materialen als kunststof, hout, metaal en aardewerk. Controleer voor aanschaf van een zaagblad altijd de toepassingsmogelijkheden. Een blad dat om zijn eigen as draait kan golvende oppervlakken verzagen. Werken met een decoupeerzaag Om een uitsparing in het midden van een paneel uit te zagen, boort u een gat voor. Zet de zaag, met de machine uit, in het gat en begin te zagen. Om geen gaten voor te hoeven boren, plaatst u het stilstaande zaagblad in het midden van de uitsparing. Zet de zaag onder een schuine hoek en schakel vervolgens in. Duw het zaagblad geleidelijk dieper in het materiaal.

De geleider kan ook vastgezet worden in het midden van de plaats waar een cirkelvormige uitsnijding moet komen, op dezelfde manier als een kompas. Door het apparaat zelf te bewegen kunt u schuine groeven zagen. Met behulp van een parallelgeleider kunt u netjes parallel aan de zijkant zagen.Plaats de zichtkant naar de onderzijde. Splintervorming treedt alleen op aan de bovenkant. Met plakband kunt u de splinters beperken.

Voor het zagen van metaal (met het daarvoor geschikte zaagblad), be-vestigt u de plaat op een paneel dat tegelijkertijd wordt verzaagd. Zaag op lage snelheid terwijl u ondertussen langs de zaagsnede terpentijn of zaagolie aanbrengt. Voor het zagen van kunststof (met het daarvoor geschikte zaagblad), giet u een beetje water langs de zaagsnede om te voorkomen dat het kunststof smelt.

6. Tuinzagen

Thermische of elektrische kettingzaag Voor het inkorten of snoeien van bomen en hagen. De zaag wordt op voor de kettingzaag onbereikbare plaatsen vervangen door een handmatig bediende trekzaag Beugelzaag Een zaag in de vorm van een beugel, die verkrijgbaar is met verschillende vertandingen. Snoeizaag Deze zaag is uitgerust met een lang zaagblad in de vorm van een mes en zaagt wanneer u naar u trekkende bewegingen maakt. Voor het bereiken van hoog groeiende takken kan de zaag op een steel worden gemonteerd.

Wij zijn er voor je!

Ontdek onze bouw tips en adviezen. Want zelf gemaakt is slim bespaard!

Laminaat kopen – ontdek alle soorten Laminaat kopen – ontdek alle soorten

Koopadvies

Laminaat kopen – ontdek alle soorten

Inspiratie

 Je huis isoleren – onze tips

Zolder verbouwen – creëer meer woonruimte

Inspiratie

Zolder verbouwen – creëer meer woonruimte

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +200.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten