Centrale verwarming ontluchten
Stap 1 | Voorbereiding
Ook bij deze klus is een goede voorbereiding het halve werk. Zet daarom eerst de ketel uit door de stekker uit het stopcontact te halen en laat het systeem 15 minuten tot rust komen.
Stap 2 | Ontluchten
Draai vervolgens alle radiatorknoppen in het huis helemaal open en begin met het ontluchten van de radiatoren op de laagste verdiepingen. Werk dan systematisch naar boven. Het is handig om een oude doek bij het ventiel te houden om zo het water op te vangen. De ontluchter draai je open met het ontluchtingssleuteltje. Wanneer er water uitloopt, is alle lucht eruit en kun je de ontluchter weer dichtdraaien.
Stap 3 | Leidingen ontluchten
Meestal zitten er bij de ketel ontluchters op het hoogste punt van de aan- en afvoerleidingen. Ontlucht deze op dezelfde manier. Draai de ontluchters open met het ontluchtingssleuteltje tot alle lucht eruit is en draai hem weer dicht wanneer er water uitkomt.
Stap 4 | Druk controleren
Controleer dan de druk van de ketel. Die moet tussen 1,5 en 2 bar liggen. Is de druk te laag? Vul de ketel dan bij met water. Is de druk goed? Steek dan de stekker in het stopcontact, zo start de ketel weer op. Afhankelijk van het type kan dit een paar minuten duren.
Stap 5 | Regelmatige controle
Let erop dat je regelmatig de druk van de ketel controleert. 1 of 2 keer per jaar een beetje water bijvullen is normaal. Is dit vaker nodig? Dan zit er waarschijnlijk een lek in het systeem. Controleer in dat geval eens alle leidingen, koppelingen en aftappers. Bij sommige ketels bestaat de kans dat als je de stekker weer in het stopcontact steekt, de ketel een storing geeft. Steek de stekker dan eens andersom in het stopcontact. Vaak helpt dit. Succes met je klus!
Wij zijn er voor je!
Ontdek onze tips en adviezen voor de badkamer, keuken, en toilet. Want zelf gemaakt is slim bespaard!