Badkamerrenovatie: dit komt erbij kijken
Is de stijl van je badkamer niet volledig je ding? Of heeft de ruimte gewoonweg z’n beste jaren achter de rug? Hoog tijd om een frisse wind door je badkamer te laten waaien. We helpen je met alles wat er bij je badkamerrenovatie komt kijken.
Is de stijl van je badkamer niet volledig je ding? Of heeft de ruimte gewoonweg z’n beste jaren achter de rug? Hoog tijd om een frisse wind door je badkamer te laten waaien. We helpen je met alles wat er bij je badkamerrenovatie komt kijken.
Opfriswerken of een volledige badkamer renoveren?
Je wandtegels vervangen, ze een nieuw kleurtje geven, van nul een inloopdouche plaatsen of een nieuwe wc-bril aanschaffen: het zijn allemaal vormen van badkamerrenovatie. Heeft je badkamer gewoon een opfrisbeurt nodig of staat er een totaalrenovatie op de planning?
Een kleine badkamer renoveren: 3 tips
Eén dag klussen in je badkamer maakt een wereld van verschil. De ruimte volledig transformeren moet dan ook niet veel tijd en geld kosten. Is jouw badkamer ook aan een opfrisbeurt toe?
Schilder je tegels
Door je vloer- of wandtegels te renoveren, transformeer je de sfeer in je badkamer. Wist je dat je je tegels gewoon kunt schilderen? Ook je badkamermeubel geef je met een tof kleurtje een totaal nieuwe look.
Weg met oude kranen
Vervang je oude kranen door exemplaren die samen een mooi geheel vormen. Een trend die nooit zal verdwijnen? Zwart in de badkamer. Donkere kranen zijn echte blikvangers in een lichtkleurig interieur.
Kies de juiste accessoires
Kleed de ruimte aan met knappe badkameraccessoires. Een leuk zeepbakje hier, een toffe plant daar: met de juiste inrichting maak je van de kamer helemaal je eigen ding.
Totaalrenovatie van je badkamer: 3 tips
Beginnen je handen al te kriebelen als je denkt aan het volgende grote klusproject in de badkamer? Grote renovatiewerken hebben een groot effect. Transformeer jouw ruimte tot je persoonlijke spa met onze tips.
Douche renovatie
Verwijder je oude badkuip of douchecabine en laat een inloopdouche plaatsen. Je maakt je badkamer een stuk moderner en eleganter, maar vooral onherkenbaar. Zo’n inloopdouche kan bovendien perfect in kleinere badkamers.
Nieuwe tegels, nieuwe look
Last van gebarsten tegels met oubollige patronen en donkere voegen ertussen? Hoog tijd dan om je oude tegels te vervangen. Met de juiste tegels creëer je een volledig nieuwe sfeer in je badkamer.
Een nieuwe badkamer van nul
Nood aan meer ruimte in huis om volledig tot rust te komen? Een lege kamer is als een leeg canvas met ontelbaar veel opties. Zo kun je bijvoorbeeld je zolderkamer verbouwen en omtoveren tot een sfeervolle, persoonlijke spa.
Meer hulp nodig?
Een aangename en functionele badkamer om volledig in tot rust te komen: hoe ontwerp je die? Met ons stappenplan pak je je renovatieproject stevig vast en klus je stapsgewijs richting jouw droombadkamer.
Voor de werkjes waar jij je niet volledig in thuis bent, kun je een beroep doen op het platform Pwiic. Je vindt er tal van handige klussers die kwalitatief werk leveren aan de beste tarieven.
Alles wat je nodig hebt voor je badkamerrenovatie
Grote verbouwingswerken in de badkamer stoppen vaak niet bij het plaatsen van een nieuwe douchekraan. De essentials die je écht niet mag vergeten tijdens de renovatie van je badkamer, die hebben we allemaal in huis.
Elke badkamerrenovatie heeft z’n eigen prijs
De gemiddelde prijs van een badkamerrenovatie ligt tussen de 4.000 en 6.000 euro, maar het ene project is natuurlijk het andere niet. Het uiteindelijke prijskaartje hangt van enkele factoren af. Denk bijvoorbeeld aan
de omvang van je verbouwingswerken,
de grootte van je badkamer,
de materialen die je gebruikt,
de professionele hulp die je inschakelt.
Met een duidelijk renovatieplan begin je goed voorbereid aan de werken en is de kans een stuk kleiner dat je boven budget gaat. Op zoek naar een overzicht met richtprijzen? Gevonden!
Product | Gemiddelde prijs (incl. btw en excl. eventuele verzendingskosten) * |
---|---|
Toilet | 90 - 850 euro |
Badkamermeubel | 150 - 1150 euro |
Lavabo | 40 - 1700 euro |
Kraan | 20 - 1050 euro |
Bad | 100 - 1500 euro |
Douche | 290 - 1800 euro |
Ventilatie | 20 - 300 euro |
Leidingswerken | 300 - 800 euro |
Verwarming | 100 - 1500 euro |
Verlichting | 20 - 800 euro |
*Deze prijzen zijn richtprijzen. Ze zijn onderhevig aan onder andere indexering en kunnen dus variëren.
3 tips om de kosten van je badkamerrenovatie te drukken
Het leven is duur, zeker als je renovatiewerken op het oog hebt. Gelukkig zijn er enkele manieren waarop jij de prijs van je badkamerrenovatie kunt drukken. We geven je alvast enkele tips om in je achterhoofd te houden.
Een duidelijk plan en budget
Maak goeie afspraken met jezelf. Met een duidelijk renovatieplan en een haalbaar budget weet je goed welke klussen je zeker moet uitvoeren en hoeveel alles kost. Zo is de kans kleiner dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.
Zelf gemaakt, is slim bespaard
Ben je handig, dan kun jij een deel van de afbraak- of opbouwwerken voor je rekening nemen en zo de prijs van je renovatie drukken. Toch nood aan een expert? Van de badkamer waterdicht maken tot je nieuwe inloopdouche installeren: op Pwiic vind je de juiste klusser aan een eerlijk tarief.
Op jacht naar premies
Informeer je over mogelijke premies waarop je een beroep kunt doen. Deze financiële steunmaatregelen van de overheid zijn een interessant duwtje in de rug. Lees er hieronder alles over.
Mijn verbouwpremie
Onder bepaalde voorwaarden kom je voor het vervangen of vernieuwen van de leidingen of sanitaire toestellen in je badkamer in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie – die bundelt de vroegere renovatiepremie en heel wat andere energiepremies.
Vlaamse aanpassingspremie
65-plussers die hun badkamer veiliger willen maken of willen aanpassen aan hun beperkte mobiliteit, kunnen in bepaalde gevallen de Vlaamse aanpassingspremie van Wonen-Vlaanderen krijgen.
Verlaagd btw-tarief
Is je woning minstens tien jaar oud en is het tijd voor een grondige badkamerrenovatie, dan geniet je voor die werken – als je aan alle voorwaarden voldoet – van een verlaagd btw-tarief van 6% in de plaats van 21%.
Premies voor hernieuwbare energie
Ook voor milieuvriendelijkere alternatieven voor de productie van sanitair warm water, zoals een warmtepomp of zonneboiler, kom je in aanmerking voor een premie. Met de Premiezoekrobot ontdek je waarop je recht hebt.
RENOLUTION-premies in Brussel
De RENOLUTION-premies helpen u bij renovatie- en energiebesparingswerken. De premies kunnen enkel worden aangevraagd voor gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Renovatie premie in Wallonië
Sinds 1 juli 2023 kunt u in Wallonië een premie ontvangen voor de renovatie van uw woning. Deze financiële steun is beschikbaar voor verschillende verbeteringswerken, waaronder isolatie en het vervangen van verwarmingssystemen. Ontdek de voorwaarden en de stappen die u moet volgen om uw premie te verkrijgen en uw huis energiezuiniger te maken.
Een totale badkamerrenovatie: stap voor stap
1. Maak een badkamerplan
Van de verschillende badkamerstijlen tot de beste manier om je kleine badkamer te renoveren. Doe inspiratie op, zet je ideeën op papier, en maak een duidelijk budget en plan.
2. Haal het nodige in huis
Sla alle materialen en het juiste gereedschap in. Denk aan badkamertegels, sanitaire leidingen, je badkamermeubel, maar ook alle afwerkingsmaterialen.
3. Bereid je voor op de badkamerrenovatie
Maak je badkamer leeg en bescherm fragiele oppervlakken of hoeken met verhuisbenodigdheden.
4. Breek je oude badkamer af
Check waar de water-, gas- en elektriciteitsleidingen zich bevinden en voorkom brokken tijdens het slopen.
5. Leg leidingen en elektrische kabels aan
Verandert je badkamerindeling, dan moet je waarschijnlijk de sanitaire leidingen en elektriciteitskabels heraanleggen. Huur hiervoor een deskundige in.
6. Maak je badkamer waterdicht
Voorzie randen en hoeken van kimband en dicht eventuele barsten. Breng ten slotte een waterdichte coating aan op de muren en vloer om vocht te weren.
7. Plaats de badkamertegels
Voldoende tegelinspiratie opgedaan? Heb je je tegelvloer gekozen en weet je met welk materiaal je de wanden gaat bezetten? Super! Dan is het tijd om te tegelen. Gebruik tegellijm en een lijmspaan.
8. Monteer het sanitair, de badkamermeubel en verlichting
Plaats de meubels en sanitaire toestellen,zoals je toilet en inloopdouche. Wat de badkamerverlichting betreft: niet elke lamp mag je om het even waar plaatsen. Met een lichtplan zit je goed.
9. Werk de details af
Je badkamerrenovatie zit er bijna op. Nog even de tegels voegen en siliconen aanbrengen.
10. Kleed je badkamer aan
Met leuke accessoires voelt de ruimte snel een stuk warmer aan. Ook een mini-jungle misstaat niet. Planten in de badkamer verversen de lucht en voorkomen schimmelproblemen.
Handige must-haves
Deze producten en tools mogen en kunnen zeker niet ontbreken tijdens jouw badkamerrenovatie.
Doe-het-zelfbreekwerk
Neem het breekwerk voor eigen rekening en bespaar flink op je renovatiekosten. Belangrijk: zorg ervoor dat je over de juiste kennis beschikt en goed beschermd bent.
Veilig aan de slag met elektriciteit
Safety first! Ga je zelf de elektriciteit aanleggen, besteed dan voldoende aandacht aan de veiligheidsnormen voor elektriciteit in een badkamer.
Gebruik een 3D-planner
Met een 3D-planner breng je al je badkamerideeën tot leven en kun je je ruimte al in grote lijnen ontwerpen. Speel met kleuren, stijlen en de indeling van de ruimte en ontdek alle mogelijkheden voor jouw badkamer.
Vergeet het toilet niet
Ook het kleinste kamertje verdient de nodige aandacht en renovatieliefde. Handen uit de mouwen, dus! Ontdek onze renovatietips voor je toilet
Inspiratie voor je badkamerrenovatie
Doorheen de jaren is er heel wat veranderd, ook in de badkamer. Trends kwamen en gingen. Merk je dat het stilaan tijd wordt voor enkele renovatiewerken in je badkamer? Duik in de trends van vandaag voor een portie badkamerinspiratie en ga daarna aan de slag met de inrichting van je eigen badkamer. Onze blog en badkamermagazine kunnen je hierbij helpen. Weet jij exact welk badkamermeubel je wil? Stel het dan gewoon zelf samen.
Neem je badkamerrenovatie stevig in handen, samen met Brico. Ons brede badkamerassortiment bevat alle kwaliteitsproducten die je nodig hebt om van jouw renovatieproject een succes te maken.
Groen moet je doen
Ook tijdens je badkamerrenovatie verdient duurzaamheid de nodige aandacht. Van een duurzame douchekraan installeren tot groen tegeladvies: bij Brico en BricoPlanit: met ons advies en duurzame producten willen we een impactvolle bijdrage leveren aan mens en milieu. Zo maak jij je renovatieproject een beetje meer eco, met Brico.
Ecolabel
wist je dat je de volgende producten voor de badkamer sommige met ecocheques kunt kopen? Lavabo, wastafelkranen, spiegels, badkamermeubels, kolomkasten enzo.
Meest gestelde vragen
Wij zijn er voor je!
Ontdek onze tips en adviezen voor je keuken, toilet en badkamer. Omdat je er trots op zult zijn, en voor minder!