Je gazon onderhouden met een verticuteermachine
Mos en onkruid zijn de natuurlijke vijand van je mooie gazon. Met een verticuteermachine maak je komaf met deze ongewenste gewassen. Lees hier meer!
Je gazon verticuteren of ‘uitkammen’ doe je vooral om hem te ontmossen. Tijdens de lente en de zomer verliest je gazon voedingsstoffen door restjes maaisel, bladeren en takjes die boven op het gras terechtkomen. Daardoor krijgen mos en onkruid de kans om te groeien. Dat mos en onkruid verwijderen met een verticuteermachine? Da’s slim!
Je gazon verticuteren of ‘uitkammen’ doe je vooral om hem te ontmossen. Tijdens de lente en de zomer verliest je gazon voedingsstoffen door restjes maaisel, bladeren en takjes die boven op het gras terechtkomen. Daardoor krijgen mos en onkruid de kans om te groeien. Dat mos en onkruid verwijderen met een verticuteermachine? Da’s slim!
Verticuteren: wie zijn best doet, zal het leren
Verticuteren is niets anders dan je grond verluchten. De verticuteermachine trekt mos en wortels van onkruid uit je gazon, waardoor de wortels van het gras weer meer ruimte krijgen. Zo kunnen ze gemakkelijker water en voedingsstoffen opnemen.
Waarom verticuteren?
Een jong gazon ziet er altijd netjes en mooi groen uit. Maar dan begint de concurrentiestrijd met andere fauna, zoals mos en onkruid. Die winnen mettertijd terrein, ten koste van je gras. Met een verticuteermachine geef je je gras een duwtje in de rug om zich te verweren tegen de andere gewassen.
Onkruid en mos bestrijden kan ook met bestrijdingsmiddelen. Maar de meest efficiënte en natuurlijke manier is verticuteren. Het gaat snel, is effectief en je vervuilt de bodem niet. Let bij de aankoop van een verticuteermachine op de gebruikte mestechnologie. Je kunt bij Brico ook altijd een verticuteermachine huren.
3 soorten verticuteermachines
Op basis van de gebruikte mesttechnologie onderscheiden we drie soorten verticuteermachines:
Vaste messen: je kunt de messen vergelijken met tanden. Ze ploegen veel dieper en verluchten dus meer dan de andere soorten.
Kam- of klauwsysteem: dit systeem blijft redelijk aan de oppervlakte. De stalen mesjes ontmossen je gazon, maar dringen niet diep de grond in.
Bewegende of zwevende mesjes: dit zijn rechthoekige vlakken die rond hun middenas draaien. Deze verticuteermachine zorgt net zoals de eerste soort voor de ontmossing van je gazon en verluchting van de grond.
Zo onderhoud je je gazon met een verticuteermachine
Begin met je gazon te maaien tot een hoogte van ongeveer twee centimeter. Stel je verticuteermachine zo in dat ze tussen de twee en de vier centimeter onder de grondoppervlakte schraapt. Ga niet dieper, want dan kun je de wortels van je gras beschadigen. Controleer je gazon voor je start en verwijder takken, steentjes en speelgoed om je verticuteermachine niet te hinderen of te beschadigen.
Als je gazon te nat of te droog is, laat je je verticuteermachine het best nog even op stal staan. Als het te nat is, trek je te grote zoden gras uit; bij te droge omstandigheden is de kans op schade aan je verticuteermachine groter. Verticuteer een keer in de lengte en een keer in de breedte. Je vormt dus als het ware een kruis. Hark de restjes losgekomen mos en onkruid bij elkaar en gooi ze op je composthoop of in je gft-container. Kleine restjes mos kunnen geen kwaad: die vergaan snel en worden voedzame humus voor je gras. Zaai kale plekken opnieuw in en geef ze voldoende water.
Een optimaal onderhoud van je gazon: wanneer verticuteren?
Je haalt je verticuteermachine idealiter boven vlak voor de belangrijkste groeiperiodes van je gras: april-mei en september-oktober. Zaai wat herstelmix na het verticuteren, zodat de groeiperiodes extra kunnen renderen. Omwille van die twee periodes, verticuteer je dus ook het best twee keer per jaar. Bij een heel goed onderhouden gazon kan een keer per jaar eventueel volstaan.
Kale plekjes na verticuteren
Geen zorgen: kale plekjes zijn heel normaal als je net geverticuteerd hebt. Dat zijn de plekken waar het mos en onkruid zaten. Kies voor de juiste herstelmix om deze kale plekken weer te bezaaien. Vraag raad aan een van onze experts: bepaalde grassoorten zijn meer aangewezen voor het herstellen van je gazon dan andere.
Wij zijn er voor je!
Ontdek onze tips en adviezen voor de tuin. Want zelf gemaakt is slim bespaard!