Da’s slim: Zin in barbecue?
Zo hou je het veilig
Ongelukken zijn snel gebeurd. Met onze tips hou je het veilig tijdens je volgende barbecue en garandeer je het beste grillfestijn. Ontdek ze hier.
Ongelukken zijn snel gebeurd. Met onze tips hou je het veilig tijdens je volgende barbecue en garandeer je het beste grillfestijn. Ontdek ze hier.
Barbecue op een veilige plaats
Zet je barbecue op een veilige plaats. Kies voor een vlakke ondergrond. Zo kan je toestel tijdens het grillen niet kantelen of wankelen. Als het in de zomer al eventjes niet geregend heeft, plaats je je houtskoolbarbecue of gasbarbecue het best op een stenen ondergrond en hou je voldoende afstand van bomen.
Let ook op met tenten en parasols. Als je van de schaduw van een parasol wil genieten, zet je die best zo ver en hoog mogelijk van de hittebron. Leg een speciale barbecuemat onder je barbecue om vetvlekken op je terras te vermijden. Verplaats nooit je barbecue nadat je hem al aangestoken hebt.
Neem voorzorgsmaatregelen
Een barbecue onbewaakt achterlaten, is nooit een goed idee. Drink daarnaast met mate of kies voor een BBQ-BOB. Niets is gevaarlijker dan met een glas te veel op, dicht bij een brandend vuur te staan. Sta je in de volle zon? Dan is het belangrijk om gehydrateerd te blijven door voldoende water te drinken. Bescherm jezelf en draag gepaste kledij. Barbecuehandschoenen of ovenwanten geven je goede grip en beschermen je handen tegen de hitte en vonken van het vuur. Tijdens het grillen komt een schort ook goed van pas. Je beschermt je kledij tegen vetspetters en kan in de zakken heel wat barbecue-accessoires kwijt. Kies het juiste kookgerei met handvaten in hout of hittebestendige kunststof. Hou tenslotte altijd een emmer water of zand binnen handbereik of zet een brandblusapparaat of branddeken klaar om een brand snel weer onder controle te krijgen.
Veilig barbecueën met een houtskoolbarbecue? Let op
Veilig barbecueën, begint bij het correct aansteken van je houtskoolbarbecue. Gebruik een houtskoolstarter om je kolen snel te laten gloeien. Vlammen zijn mooi, maar je vermijdt ze liefst. Spuit nooit zo maar aanmaakvloeistof in een brandend vuur. Spuit de vloeistof op je kolen, laat het intrekken en steek dan je kolen in brand. Een veiligere variant van aanmaakvloeistof zijn aanmaakblokjes. Gebruik tenslotte een blaasgalg om de vlammen aan te wakkeren.
Veilig barbecueën met een gasbarbecue? Let op
Om je gasbarbecue aan te steken, gebruik je een gasfles butaan of propaan. Propaan s een buitengas dat pas bij - 40° C bevriest en een hogere uitgangsdruk heeft. Daardoor leent het gas zich uitstekend voor barbecues. Wil je graag van butaan op propaan overschakelen? Dat kan, want de injectoren zijn dezelfde. Klaar om je gasbarbecue aan te sluiten? Controleer nog even de datum op de gasfles en zet de fles rechtop naast de barbecue. Haal het deksel van je toestel en steek je barbecue aan op het moment dat je het gas opendraait.
Onderhoudstip: Omdat de gasslang poreus is, raden we je aan om deze regelmatig te controleren op gaatjes. Smeer de gasslang in met zeepsop, draai de kraan open en kijk of het schuim zeepbellen maakt. Zo bespeur je een lek en beperk je het brandgevaar.
Heb je een brandwonde?
Ongelukjes gebeuren. Heb je een brandwonde? Volg dan de regel van 20. Behandel je brandwonde binnen de 20 minuten na het incident. Hou de wond vervolgens 20 minuten onder een kraan. Gebruik lauw water met een temperatuur van +/- 20°C. Ontsmet de brandwonde en bedek met een laagje brandwondezalf.
Na het barbecueën
Zijn de bordjes leeg, de buikjes vol en loopt de avond stilaan op haar einde? Laat de barbecue minstens 24 uur afkoelen. Door het deksel en de luchtaanvoer af te sluiten, dooft het vuur snel. Bescherm je volledig afgekoelde barbecue met een hoes. Het beschermt je barbecue tegen alle weersomstandigheden en voorkomt schimmelvorming, condensatie en stof.
Wij zijn er voor je!
Ontdek onze tips en adviezen voor de tuin. Want zelf gemaakt is slim bespaard!