Plug & Play zonnepanelen nu bij Brico & BricoPlanit
Een nieuw zonne-tijdperk in België vanaf half april 2025
Een eenvoudige, legale en rendabele oplossing om je eigen energie op te wekken, je factuur te verlagen en onafhankelijker te worden. Ontdek alles wat je moet weten om zorgeloos met dit innovatieve systeem aan de slag te gaan.
Sinds 17 april 2025 zijn Plug & Play zonnepaneelsets officieel toegestaan in België. Installeer eenvoudig je eigen zonnepanelen, zonder grote werken of administratieve rompslomp. Een eenvoudige, legale en rendabele oplossing om je eigen energie op te wekken, je factuur te verlagen en onafhankelijker te worden. Ontdek alles wat je moet weten om zorgeloos met dit innovatieve systeem aan de slag te gaan.
Wat is een Plug & Play zonnepaneelset?
Een Plug & Play zonnepaneel of autonome zonnekit is een fotovoltaïsch systeem dat bestaat uit één of meerdere zonnepanelen, een micro-omvormer en een aansluitkabel. De opgewekte stroom wordt direct via een stopcontact in je eigen netwerk geïnjecteerd. Deze kits zijn ontworpen om eenvoudig te gebruiken en vereisen geen professionele installatie. Je gebruikt meteen de stroom die je zelf opwekt en verlaagt zo je elektriciteitsrekening.
Waar en hoe te installeren?
De Plug & Play zonnepanelensets kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd in verschillende omgevingen: op de grond, op een terras, balkon, muur of zelfs op een voertuig. Een zuidelijke oriëntatie en een helling van 30 tot 35° zorgen voor een goed rendement. Of je nu in een huis, appartement of mobiel woonverblijf woont, de kit is demonteerbaar, mobiel en kan je volgen bij een verhuizing. Voor de installatie is het aanbevolen de gemeentelijke en regionale regelgeving te raadplegen, evenals de regels van de mede-eigendom. Als je huurt, vraag dan vooraf toestemming van je verhuurder voor de installatie.
Ontdek de Beem Plug & Play zonnepanelen
De Beem zonnekit is een eenvoudige, elegante en doeltreffende manier om zelf elektriciteit op te wekken. Gemakkelijk zelf te installeren en direct aan te sluiten op een gewoon stopcontact: zo begin je meteen met besparen op je energiefactuur. Met de Beem Energy app volg je live je productie, besparingen en de status van je installatie.

Vergelijk onze Beem kits
Beem Energy zonnekit 300W
Deze complete zonnekit van 300W is ideaal om eenvoudig te starten. Compact, modulair en gemakkelijk zelf te plaatsen. Gewoon aansluiten op een klassiek stopcontact en je wekt vanaf dag één je eigen stroom op.
- Eenvoudig zelf te installeren
- Modulair design
- Compatibel met uitbreidingen
- Ideaal voor balkon of kleine tuin
- Beperkt tot 300W (voor licht gebruik)
- Lager rendement dan de Beem On kit
Beem Energy uitbreidingskit 300W
Deze uitbreidingskit van 300W laat toe je Beem-installatie eenvoudig uit te breiden en maakt gebruik van hetzelfde modulair design voor een perfecte integratie.
- Voeg 300W toe aan een bestaande Beem-kit
- Eenvoudig aan te sluiten op een Beem-installatie
- Ideaal als je energieverbruik toeneemt
- Werkt alleen in combinatie met een Beem hoofdkast
Zonnepaneel Beem On Plug-and-Play 500W
Met 500W vermogen en bifaciale technologie levert deze premium kit een maximaal rendement. Binnen enkele minuten geïnstalleerd: perfect voor wie zonder gedoe het meeste uit de zon wil halen.
- Supersnelle installatie (5 minuten)
- Bifaciale technologie (+5% rendement)
- Hoger vermogen (500W)
- Groter formaat, minder makkelijk verplaatsbaar
- Minder modulair dan de Beem basisset
Rendabiliteit van een Plug & Play zonnepaneel
Hoe snel verdien je je investering terug?
Een 400W-kit produceert gemiddeld 350–400 kWh per jaar, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht, goed voor tot €150 besparing per jaar. Voor een investering van ongeveer €450 is je installatie dus binnen enkele jaren terugverdiend. En dit alles terwijl je tegelijk bijdraagt aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk.
Voorbeelden van jaarlijks verbruik:
Koelkast: 100 kWh
Laptop: 40 kWh
Buitenverlichting: 50 kWh
Wat bij overproductie?
De stroom wordt eerst gebruikt door je toestellen. Overschot gaat automatisch naar het net. Hiervoor krijg je standaard geen vergoeding. Wil je een injectietarief ontvangen? Neem dan contact op met je energieleverancier.
Wetgeving en normen in België voor Plug & Play kits
Sinds 17 april 2025 zijn Plug & Play zonnepaneelsets officieel toegestaan in België. Dit valt onder een koninklijk besluit en de Synergrid-norm C10/26, die de technische voorwaarden voor veilige installatie bepaalt.
Wat zegt de regelgeving?
Maximaal vermogen:
Plug & Play kits hebben meestal een vermogen tussen 300 en 500 W. In Vlaanderen is het totaal toegestane vermogen beperkt tot 800 W. Controleer altijd de regelgeving in jouw regio (Vlaanderen, Wallonië of Brussel).
Conforme apparatuur:
De kits moeten CE-gecertificeerd zijn en voorzien van een automatische ontkoppeling, die de stroomtoevoer stopt bij stroomuitval. De netbeheerder-federatie Synergrid herinnert eraan dat de eigenaar verantwoordelijk is voor de compatibiliteit van de installatie. Kies dus altijd voor een goedgekeurde kit die voldoet aan de geldende normen.
Aangifteplicht, let op je regio :
In Wallonië en Brussel is deze aangifte verplicht. Dit stelt de netwerkbeheerder (Sibelga in Brussel, Ores, Resa, Aieg, Aiesh of Rew in Wallonië, afhankelijk van je gemeente) in staat om de veiligheid en conformiteit van je installatie te waarborgen.
In Vlaanderen is geen aangifte vereist bij Fluvius, tenzij je wilt profiteren van een injectietarief of als je netwerkbeheerder hierom vraagt in een specifiek geval.
Voor de installatie is het aanbevolen de website van je netwerkbeheerder te raadplegen voor de specifieke stappen die je moet volgen. En als je woning nog geen slimme meter heeft, zal deze gratis worden geïnstalleerd door je netwerkbeheerder na de verklaring, zoals L’Écho vermeldt in zijn artikel van 8 april 2025.
Aanbevolen (maar niet verplichte) acties:
Veilige aansluiting:
Sluit de kit aan op een afzonderlijk stopcontact met een differentieelschakelaar.
Verzekering informeren:
Breng je woningverzekering op de hoogte, zelfs bij een mobiele of tijdelijke installatie. Zo ben je gedekt bij incidenten zoals overbelasting of brand.
Inspecteer regelmatig
Controleer regelmatig de kabels, connectoren en panelen op slijtage of vocht.
Stevige bevestiging
Zorg dat je panelen stevig zijn bevestigd, zeker bij wind.
Vermijd risicovolle aansluitingen
Gebruik een enkel, waterdicht stopcontact. Als dit niet beschikbaar is, kan je als laatste optie een waterdichte buitensnoer gebruiken, zoals aanbevolen door Test-Aankoop.
Enkelvoudig gebruik
Sluit geen andere toestellen aan op hetzelfde stopcontact als je zonnekit.
FAQ – Veelgestelde vragen
Wij zijn er voor je!
Ontdek onze bouw tips en adviezen. Want zelf gemaakt is slim bespaard!