Bestrijding van onkruid en ongedierte
Heb je te maken met ongewenste planten, ziektes, insecten (slakken, bladluizen, rupsen) of knaagdieren (ratten, woelmuizen, mollen) in je tuin? Bij Brico hebben we voor al deze problemen tal van bestrijdingsmethodes, en zelfs verschillende milieuvriendelijke alternatieven.
Heb je te maken met ongewenste planten, ziektes, insecten (slakken, bladluizen, rupsen) of knaagdieren (ratten, woelmuizen, mollen) in je tuin? Bij Brico hebben we voor al deze problemen tal van bestrijdingsmethodes, en zelfs verschillende milieuvriendelijke alternatieven.
Ongewenste planten
Hoe komaf maken met paardenbloemen, distels en ander onkruid? Daar zijn verschillende manieren voor. Vooraleer je overgaat op het gebruik van ziekte- en ongediertebestrijding lees je best eerst even deze aanbevelingen. Zo kan je op een veilige manier je onkruid gedag zeggen!
Aanbevelingen voor een doordachte bestrijding
Stap 1 | Vóór het gebruik
Ik ben zeker van de diagnose : ik ken de aanleiding en de te behandelen oorzaak (indien nodig vraag ik het advies van een expert)
Ik geef de voorkeur aan alternatieve technieken, zonder een beroep te doen op chemische producten, zoals mechanische of biologische methodes.
Ik koop enkel het pesticide dat aan mijn situatie is aangepast in een gepaste hoeveelheid. Ik doe indien nodig een beroep op de adviseurs (of een call center) die in de winkel beschikbaar zijn.
Ik neem de tijd om het etiket te lezen en te begrijpen (indien nodig vraag ik het advies en de aanwijzingen van een expert).
Ik zorg voor een gepast hulpmiddel (sproeier) dat goed is afgesteld en in goede staat van werking verkeerd.
Stap 2 | Tijdens het gebruik
Ik gebruik de dosis die op het etiket voor mijn gewas wordt aanbevolen, niet meer.
Ik sproei niet langs waterlopen, op verharde grondoppervlakken (wandtegels, klinkers, grind, dolomiet) die met de riolering in verbinding staan en ik eerbiedig verplichte bufferzones.
Ik neem de veiligheid in acht: ik draag gepaste kledij en handschoenen of de aanbevolen beschermingsuitrusting.
Ik rook, drink of eet niet tijdens het gebruik van de pesticiden.
Ik zorg ervoor dat de weersomstandigheden goed zijn : niet te warm, niet te droog, niet te veel wind en geen dreigende regenbuien wanneer de pesticiden buiten worden gebruikt.
Ik zorg ervoor geen pesticiden te gebruiken in het bijzijn van andere personen, in het bijzonder kinderen, vooral wanneer de pesticiden binnen worden gebruikt.
Stap 3 | Na het gebruik
Ik was zorgvuldig mijn handen en reinig de beschermingsuitrusting, vooral de handschoenen.
Ik eerbiedig de wachttijd die op het etiket is vermeld. Ik let op kinderen en huisdieren. In de moestuin eerbiedig ik de wachttijd voor de oogst.
Ik zorg ervoor de oppervlakken te reinigen of goed te luchten wanneer de pesticiden binnen werden gebruikt.
Ik bewaar de pesticiden in hun originele verpakking in een droog, verlucht lokaal, en beschermd tegen de hitte, ver van voedingswaren en buiten het bereik van kinderen.
Ik breng de niet-gebruikte resten van de producten en de lege verpakkingen naar het containerpark of naar een inzamelpunt voor gevaarlijk chemisch afval. Ik gooi ze niet
Welke bodembedekking kies je?
Het creëert een beschermende laag die onkruid verstikt door zonlicht tegen te houden en voedingsstoffen aan de grond toevoegt.
Ideaal voor eenvoudig tuinonderhoud, het vormt een langdurige barrière tegen onkruid en ongedierte.
Zeilen en doeken beschermen je planten tegen onkruid en insecten en bevorder een gezonde groei.
Deze kleine planten verspreiden zich snel en helpen ongewenste planten op een milieuvriendelijke manier onder controle te houden.
Alternatieve en conventionele onkruidverdelging
Klaar om het onkruid in je tuin te lijf te gaan? Stroop je mouwen op en ga aan de slag met een handige handkrabber of borstel. Of neem je liever de onkruidbrander erbij? Voor grote oppervlakte kies je best voor een mechanische onkruidverdelger. Natuurlijk is bio-pesticide met laag risico ook altijd een optie! Lees in dat geval onze aanbevelingen hierboven. Bekijk hier ons volledige assortiment onkruidverdelgers >
Bestrijding van insecten, slakken, en knaagdieren
Last van insecten en/of mijtachtigen? Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen met laag risico, deze zijn veilig voor het milieu en helpen plagen natuurlijk onder controle te houden. Ook nuttige organismen, zoals lieveheersbeestjes, bestrijden schadelijke insecten. Gaas en netten bieden fysieke bescherming tegen insecten en mijtachtigen, waardoor gewassen veilig kunnen groeien. Goed voor zowel tuin als milieu!
Last van ratten, woelmuizen of mollen in je tuin of in/rond je huis? Dan hebben we tal van bestrijdingsmiddelen voor u! Zo kan je bijvoorbeeld je moestuin beschermen met een beschermingsgaas of met ultrasoon geluid. Lees zeker ook eens de aanbevelingen voor u te werk gaat!
Slakken zijn een echte plaag vormen in de tuin. Deze veelvraten doen zich tegoed aan jonge zaailingen. Als je kippen of egels hebt kan je hen er op loslaten. Ook aaltjes zijn ideaal als bestrijdingsmiddel. Verder kan je de randen van je bloempotten insmeren met vaseline of botervlootjes met bier in je tuin zetten. De slakken komen er op af maar verdrinken er vervolgens in. Vermijd het gebruik van zout, dit is rommelig en heeft negatieve bijwerkingen.
Hoe bestrijd je zieke planten?
Wij zijn er voor je!
Ontdek onze tips en adviezen voor de tuin. Want zelf gemaakt is slim bespaard!